1. Pinggan, mangkuk dan gelas adalah peralatan yang diguna untuk menghidang makanan. ( )
2. Kita boleh mengguna pinggan yang retak ketika makan. ( )
3. Susun hidangan dengan kemas dan teratur di atas meja. ( )
4. Air basuh tangan dan tisu mesti disediakan semasa menghidang makanan. ( )
5. Sediakan pinggan yang mencukupi untuk semua orang. ( )
ARAS 2 : Pilih dan tulis lima adab-adab menghidang makanan dan minuman berdasarkan pernyataan-
pernyataan di bawah.
* Mengelap pinggan mangkuk sebelum digunakan. * Menggunakan
pinggan mangkuk yang berkeadaan baik dan bersih.
* Memakai pakaian yang sopan atau menutup aurat.
* Menggunakan pinggan mangkuk yang bersih dan berkeadaan elok.
* Menyegerakan penyediaan makanan.
* Menyediakan hidangan yang mencukupi.
* Menyediakan makanan yang baik dan menyihatkan.
* Menyusun hidangan dengan kemas.
1. ______________________________________________________________________
2. ______________________________________________________________________
3. ______________________________________________________________________
4. ______________________________________________________________________
5. _______________________________________________________________________
ARAS 3 : Tulis lima ada-adab orang yang menghidangkan makanan.
1. _____________________________________________________________________
2. _____________________________________________________________________
3. _____________________________________________________________________
4. _____________________________________________________________________
5. _____________________________________________________________________
Latihan memang sesuai dengan murid yang mempunyai pelbagai aras.
ReplyDelete